Kaj je to mikrozelenje?
Mikrozelenje so mlade rastlinice zelenjave, zelišč in drugih rastlin, ki popolnoma razvijejo klične liste, včasih pa tudi prve prave liste. Zrastejo od 4 do 8 cm, odvisno od vrste. Prav zato vsebujejo v povprečju od 4- do 6-krat več hranil kot odrasle rastline iste vrste. Sveže rezano mikrozelenje lahko uživamo praktično povsod: v sendvičih, namazih, zavitkih, jedeh iz testenin, juhah, solatah … Lahko ga uporabimo tudi kot dekoracijo. Mikrozelenje uživamo celo – s steblom in z listi, korenine pa pustimo v zemlji.
- Vzgoja mikrozelenja bazilike: Mikrozelenje bazilike se lahko enostavno vzgaja doma. Semena bazilike najprej namočite v vodi čez noč. Nato jih dobro sperite in enakomerno razporedite po plitvi posodi ali kalilnem pladnju, ki ga napolnite z zemljo ali vato. Posodo pokrijte s prozorno folijo ali pokrovom, da ohranite vlago, in postavite na svetlo mesto, stran od neposredne sončne svetlobe. Redno zalivajte in po približno 7-10 dneh boste opazili, da so kalčki zrasli do želene višine.
- Hranilna vrednost: Mikrozelenje bazilike je bogato s hranili, vključno z vitamini (predvsem vitaminom K), minerali (kalcij, železo, magnezij), antioksidanti in vlakninami. Prav tako vsebujejo malo kalorij in maščob, vendar so polni hranilnih snovi.
- Uporaba v kulinariki: Mikrozelenje bazilike ima značilen okus po sveži baziliki ter aromatično noto. Uporablja se lahko kot dodatek solatam, sendvičem, juham, omakam, testeninam, pici, rižotam in drugim jedem za dodaten okus in dekoracijo. Prav tako je odlično za pripravo pesto omake.
- Prehranska dopolnitev: Mikrozelenje bazilike je odličen način za dopolnitev prehrane s svežimi in hranljivimi sestavinami. Dodajte ga skoraj vsaki jedi, da povečate hranilno vrednost obroka in izboljšate okus.
Kaj so to kalčki?
Kalčki so mlade rastline, ki zrastejo iz semena, ko ga začnejo kaliti ali kaliti. Ti majhni poganjki vsebujejo visoko koncentracijo hranil, vključno z vitamini, minerali, antioksidanti in encimi. Kalčki so običajno uporabljeni kot prehransko dopolnilo ali dodatek k solatam, sendvičem in drugim jedem ter so znani po svoji visoki prehranski vrednosti.
- Vzgoja kalčkov bazilike: Kalčke bazilike lahko vzgajamo doma z enostavnim postopkom. Semena bazilike namočimo v vodi čez noč, nato pa jih dobro speremo. Razporedimo jih po kalilnem pladnju ali cedilu in poskrbimo, da so enakomerno razporejena. Pladenj ali cedilo pokrijemo s prtičkom ali pokrovom ter ga postavimo na svetlo mesto, stran od neposredne sončne svetlobe. Kalčke redno zalivamo, da ohranjamo vlažno okolje. Po približno 3-5 dneh bodo kalčki pripravljeni za uživanje.
- Hranilna vrednost: Kalčki bazilike so bogati z vitamini (predvsem vitaminom K), minerali (kalcij, železo, magnezij), antioksidanti in vlakninami. Kljub svoji majhnosti so polni hranilnih snovi.
- Uporaba v kulinariki: Kalčki bazilike imajo aromatičen okus po sveži baziliki. Uporabljamo jih lahko kot dodatek solatam, sendvičem, juham, omakam, testeninam, rižotam, pici in drugim jedem, da jim dodamo svežino in okus bazilike. Prav tako so odlični za uporabo v pesto omaki ali kot dekoracija na jedeh.
- Prehranska dopolnitev: Kalčki bazilike so odličen način za dopolnitev prehrane s hranljivimi sestavinami. Dodajamo jih lahko skoraj vsem jedem, da povečamo hranilno vrednost obroka in izboljšamo okus.
Več o vitaminih in mineralih si lahko preberete na spodnji povezavi:
https://www.researchgate.net/publication/267354000_Microgreens_Assessment_of_Nutrient_Concentrations