Semena za kaljenje in mikrozelenje

Mikrozelenjava, brokoli. Semena za kaljenje in vzgojo mikrozelenja.

mikrozelenjava brokoli

Mikrozelenjava je v zadnjem času vse bolj popularna, ne samo v svetu visoke kulinarike ampak tudi v domači kuhinji. Brokoli je ena izmed najbolj pogostih vrst za vzgojo mikrozelenja in danes bomo pisali o tem kako izbrati prava semena, kako jih pravilno posaditi, vzgajati in na koncu še o vsestranski uporabi in shranjevanju. 

Zakaj sploh mikrozelenje brokoli

mikrozelenje, mikrozelenjava brokoli

Zaradi njegove enostavne vzgoje, blagega okusa in visokih hranilnih vrednosti je mikrozelenje brokolija čedalje bolj priljubljen.

Mikrozelenjavo lahko vzgaja vsak in če si želite tudi vi imeti svoj mali vrt kar na okenski polici lahko v nadaljevanju članka preberete kako se tega lotevamo mi, ki se z vzgojo mikrozelenjave ukvarjamo od leta 2014. Kot pri vsaki rastlini se vse začne pri semenih in za dober rezultat so potrebna dobra semena, ki so postala zelo dostopna. A tu bi morda le dodali opozorilo, da niso vsa semena primerna za kaljenje in vzgojo mikrozelenjave. Semena za mikrozelenje se načeloma ne razlikujejo od semen za klasične rastline, vendar je pomembno vedeti, da so semena, ki se bodo uporabljala za vzgojo mikrozelenja in kalčkov večkrat pregledana in testirana, da se zagotovi visoka stopnja kaljivosti in čistosti.

Vedno izberite nekoga, ki se z vzgojo ali s prodajo semen ukvarja profesionalno. Saj boste ob tem dobili še kakšen nasvet in morda še kakšen drug izdelek, ki bi vam pomagal pri sami vzgoji. Potrebno je poiskati semena, ki niso obdelana ali špricana s pesticidi ali s kakšnimi ostalimi škodljivimi stvarmi, najbolje kar semena iz bio linije. Lahko tudi konvencionalna semena, vendar morajo biti netretirana. Ker se mikrozelenje v večini primerov vzgoji v kratkem času (7-10 dni) brez dodajanja dodatnih hranil, je zelo pomembno kaj vsebuje seme.

Najpomembnejši dejavnik pri semenih je seveda njegova kaljivost. Mnogi obljubljajo visoko kaljivost a se pogosto izkaže da so podatki na etiketi v nasprotju z realnostjo. Kaljivost mora biti nad 90%, idealno pa je, če je kaljivost nad 95%, a žal se to lahko preveri samo tako, da seme posadimo in vzgojimo. V primeru, da smo vse naredili prav in so pogoji za vzgojo primerni, nam lahko zagode le slaba kakovost semen. Semena, ki ne vzkalijo, so ponavadi lahko razlog, da se nam pojavi plesen ali kakšna druga težava povezana z ne kaljenimi  semeni.

naša semena brokolija za kaljenje in vzgojo mikrozelenjave, mikrozelenja

Kako se posadi mikrozelenjava

Najprej je treba izbrati primeren medij za vzgojo in ker je večini najbolj dostopna zemlja bomo opisali ta postopek. Pa tudi zemlja je naš preverjen medij za vzgojo in iskreno, mikrozelenjava res raste najbolje na zemlji.

Izberemo si posodico na primer 13*18*3cm seveda te dimenzije niso obvezne in se lahko znajdete po svoje. To so posodice, ki jih mi uporabljamo in so se res dobro obnesle. V posodo naredimo nekaj lukenj s premerom cca 5mm. Potem napolnimo posodo z zemljo nekje do polovice in jo poravnamo z rahlim pritiskom, lahko z roko ali s kakšnim ploščatim predmetom. Čim bolj bo ravna zemlja, lažje boste razporedili semena po celotni površini in se vam ne bodo semena kopičila v luknjicah v zemlji, kjer vam lahko kasneje povzročajo težave. Količina semen, ki jih potresemo po zemlji je odvisna od vrste in velikosti semen. V našem primeru brokolija je to okoli 4-5  grame na zgoraj omenjeno posodico.

Ponovno se je treba tukaj zanesti na občutek oziroma sprobati kakšna količina je primerna glede na vašo posodico. Po zemlji čim bolj enakomerno razporedimo semena in potem popršimo, da je lepo mokra celotna površina, vključno z semeni. Nato je treba posodo pokriti, da se zagotovi temno in vlažno okolje, ki je idealno za kaljenje semen. Vse skupaj položimo nekam, kjer bo sobna temperatura od 20-25 stopinj.  Ker je brokoli med hitrejšimi, je vsak dan viden napredek rasti. Potrebno je samo dobro pršiti vsak dan, da se ohranja vlaga in rezultat bo viden zelo hitro. Če se držite tega postopka bo nekje četrti dan brokoli že primeren za odkriti.

brokoli mikrozelenje posajeno v kraft lončku in primeren, da se ga odkrije

Pokrov se odstrani in mikrozelenje brokolija je pripravljen, da ga postavimo na svetlobo. Ko se enkrat odkrije mikrozelenje, ga ne pršimo več, ampak se prične zalivati. Najbolje, da pod posodico namestimo podstavek ali neko drugo posodico in potem zalivamo v ta podstavek. Enkrat na dan se zalije tako, da se zemlja ne izsuši, a tudi pri zalivanju je potrebno imeti neko mero, ker pretiravanje z vodo lahko vodi do tega, da vam mikrozelenjava začne propadati. Po približno enem tednu  je brokoli pripravljen za uporabo.

Mikrozelenje lahko uporabljate praktično povsod. Kuhanim in pečenim jedem se ga dodaja na koncu, da ohranimo vse hranilne snovi, ki jih vsebuje. Odlično se prileže pri tako imenovanih “finger food” jedeh lahko ga jemo samega ali pa preprosto narežemo v solato. Mikrozelenjava brokoli je odlična priložnost za premagovanje ovir pri otrocih, ki se izogibajo vseh “zelenih” stvari. Pri nas doma se ga velikokrat doda v smutije in otroci ga obožujejo. Mikrozelenjave, ki je še nismo porabili lahko tudi shranimo v hladilnik kar v posodi z zemljo in jo s tem ohranimo živo. Lahko pa jo porežemo nad zemljo in shranimo v plastično posodo in v roku 5 dni porabimo.

V primeru, da bi si zaželeli namesto mikrozelenja vzgojiti kalčke, lahko uporabite enaka semena, vendar se postopek malo razlikuje. Za kaljenje je najbolj primeren preprost večji kozarec s širokim vratom (za vlaganje). Brokoli je med manjšimi semeni in zato je najbolje če si stehtamo približno 10g semen  in jih stresemo v kozarec, ter napolnimo z vodo. Količina vode, ki jo nalijemo v kozarec mora biti skoraj do vrha kozarca, saj nekatera semena res veliko nabreknejo. Semena naj bodo namočena nekje med 4-12 ur predno jih odlijemo (odvisno od vrste semen). Da se prepreči odtekanje semen, je najbolje čez vrh kozarca povezniti mrežico. Lahko se uporabi mreža za komarje, ki jo narežemo in z elastiko namestimo na kozarec. Ali pa kar gaza. Potem odlijemo vodo in še enkrat speremo semena.

kalčki brokolija

Mrežica bo zadržala semena, da vam ne padejo ven iz kozarca. Kozarec potem obrnemo in postavimo pod kotom, da se vsa voda izlije iz kozarca. Postopek spiranja moramo ponoviti vsaj trikrat na dan, da se semena ne izsušijo in da omogočamo dovolj pretoka in kroženja zraka. Pozorno je treba spremljati, ko bodo semena začela kaliti, da se ne bodo prepletla in s tem naredila večjo gmoto sprijetih semen, ker nam to lahko povzroča preglavice kot so nekaljenje, plesen neprijeten vonj ali okus. To lahko preprečimo s tem, da se malo potrese kozarec, da se semena bolj enakomerno  razporedijo. Kalčki brokolija so peti dan nared za uživanje. Dobro jih speremo, odcedimo odvečno vodo in že so pripravljeni za uporabo. Kozarec in mrežico se samo pomije in pripravljena sta na ponovno uporabo. Kalčke shranjujemo v hladilniku, kjer ostanejo sveži še najmanj pet dni. Tako kot mikrozelenje, se kalčke uporablja lahko praktično povsod, kjer nam dovoli naša domišljija, lahko pa se jih je seveda tudi kot samostojno jed. 

 Mikrozelenje in kalčki so pravi vir zdravja in nič ni boljšega, če jih pridelate sami saj jih imate vedno sveže na dosegu roke.

Pa dober tek!

Dodaj odgovor