Splošno

Mikrozelenjava – sezona za njo, je tu

mikrozelenjava - sezona

Mikrozelenje ali mikrozelenjava so drobne rastline, ki se jih vzgaja do prvega pravega lista. Njihova popularnost zadnja leta skokovito narašča zaradi vseh njihovih prednosti, ki jih prinaša vzgajanje in uživanje. Jesensko-zimski čas je še posebno aktualen, ker se v glavnem zaključi vrtnarjenje zunaj. Prednost mikrozelenjave je v tem, da jo lahko vzgajamo praktično povsod, hkrati pa zaradi hitre rasti navdušuje staro in mlado.

V tem času, ko so dnevi krajši in se več časa zadržujemo notri, je mikrozelenje idealno, da se tudi otroke vključi v proces vzgoje. Sezona za mikrozelenjavo je tu. Nekatere vrste mikrozelenjave so res hitre. Ko jih posadimo na vrhu zemlje, se lahko že naslednji dan vidi, kako napreduje rast in otroku to ponuja vpogled, kako rastlina zraste od semena naprej. To ga spodbuja, da skrbi za njo iz dneva v dan. Mikrozelenjava se le vsak dan poprši z vodo in čez nekaj dni jo že lahko uživa in dodaja svojim najljubšim jedem.

Mikrozelenjava – sezona za njo, je tu

mikrozelenjava - sezona

Semena za mikrozelenje se v glavnem ne razlikujejo od semen za odrasle rastline, nujno je le, da semena niso tretirana. Če pa so še organska, pa toliko bolje. Vendar je potrebno pri sajenju in vzgoji teh rastlin ubrati drugačen pristop. Ko boste sadili mikrozelenjavo, imejte v mislih, da je potrebno semena posaditi čim bolj na gosto. Torej, praktično seme zraven semena. Ker je naš cilj, da vzgojimo mlade rastlinice, polne hranil, bodo le-te same sebe podpirale, ker bomo posadili tako veliko semen.

Za vzgojo mikrozelenja potrebujemo posodo, ki jo napolnimo z zemljo ali kakšnim drugim medijem (kokosova vlakna, podloga iz kokosa, druge rastne podloge…itd) in na to pripravljeno podlogo posujemo semena. Semena za to so danes že dostopna, vendar svetujemo, da semena kupite pri nekomu, ki se ukvarja z vzgojo le teh, ter da uporabite le semena, ki niso obdelana z raznimi pesticidi ali s čim, kar je škodljivo za zdravje. Pri nas imamo trenutno na voljo kar 16 različnih vrst semen za vzgojo kalčkov in mikrozelenja, zato vabljeni v našo spletno trgovino. Semena na to dobro popršimo in jih pokrijemo z posodo ali s čim drugim, da zagotovite vlagi, da se zadržuje v posodici. Nato vsak dan odkrijete in popršite semena. Ker mikro zelenjava raste zelo hitro se bodo kalčki pojavili že prvi ali drugi dan. Ko rastline dosežejo višino približno treh centimetrov se jih odkrije in postavi – najbolje na naravni vir svetlobe (okenska polica, balkon ali pod strešno okno.)

Različna semena za vzgojo mikrozelenja.

Idealni pogoji in okusne vrste mikrozelenjave

Idealni pogoji za rast so na sobni temperaturi med 22 in 25 stopinjami in relativno vlažnostjo  40 do 60 procentov. Velika večina okusov je v tednu dni že pripravljena na uživanje. Mikrozelenjavo porežemo nad zemljo in jo dodajamo v jedi vedno na koncu, da se izognemo toplotni obdelavi. Uporaba mikro zelenjave je praktično brezmejna. Lahko jo uživamo samo, lahko se jo doda v razne solate, sendviče, na testenine, za juhe, v zadnjem času pa je svojo popularnost doživela tudi v vrhunski kulinariki po širnem svetu, predvsem za dekoracijo najbolj dovršenih jedi.

Naše sodelovanje z gostinci je v vseh teh letih pripomoglo, da sedaj vzgajamo preko 50 vrst mikrozelenja. Začeli smo z vrstami, ki so bile enostavne za vzgojo. Kasneje smo dodajali vrste, ki se vzgajajo dlje in niso tako enostavne za vzgojo. Med najbolj enostavnimi so:

Brokoli je res okusna mikrozelenjava.

Nekatere od teh vrst so blagega nevtralnega okusa (brokoli, rdeče zelje, ohrovt), zato so zelo primerna tudi za mlajše. Druge od teh naštetih (rukola, gorčica, kreša, redkvica) pa so bolj pekočega okusa in jih bodo ljubitelji pekočih jedi resnično vzljubili.

Te vrste, ob idealnih pogojih za vzgojo, potrebujejo od sedem do deset dni. Če izberemo za medij zemljo, potem nam ni potrebno dodajat nobenih dodatnih hranil. Za vzgojo potrbujemo malo višji pladenj ali kakšno drugo posodo. Najboljši rezultat dobimo, če semena samo potresemo na vrh zemlje in jih ne zakopavamo pod njo, ker za to ni nikakršne potrebe. Semena morajo biti na vlažnem in toplem okolju, zato je najbolje da jih dobro pršimo z vodo in pokrijemo. Vsak dan je potrebno samo dobro pršenje z vodo in tretji dan bo mikrozelenjava že za odkriti.

Kje se vzgaja mikrozelenjava

Seveda je najboljši naravni vir svetlobe, zato je dovolj če posodo postavimo na okensko polico. Mikrozelenje bo iskalo svetlobo in če jo bo imelo premalo se bo nagibalo v smeri svetlobe zato je potem dobro mikrozelenje obračati, da ne bo upognjeno le na eno stran.  Seveda lahko izkoristite tudi umetno svetlobo in postavite posodo pod luč, na primer, na kuhinjskem pultu. Nekje 7 dan je mikrozelenje pripravljeno, da ga porežemo. Za rezanje uporabimo škarje ali oster nož in vedno odrežemo nad zemljo. Če imate več vzgojenega mikrozelenja, ga lahko porežete in shranite v hladilniku (posoda ali plastična vrečka). Ko porežete vso mikrozelenjavo, zemljo, ki ostane v posodi lepo zavrzite v bio odpadke ali na kompost, če imate seveda to možnost. Včasih ljudje v upanju da bo mikrozelenje zraslo še enkrat zalivajo naprej in v tistih ostankih se lahko kaj hitro naredi kakšna plesen ali se vam začnejo nabirati mušice. Res obstaja kakšna vrsta, ki je sposobna zrasti ponovno (npr. grah), ampak bodo rastline manjše in bolj blede, ker je medij (zemlja) že izropan hranil.  

mikrozelenjava - sezona
Grah, vzgojen na okenski polici.

Nekatera semena, kot na primer grah imajo zelo trden ovoj in zato je potrebno te vrste semen namočiti v vodo. Najlažje to storimo, če jih stresemo v kozarec in na vrhu namestimo mrežico,  lahko kar tako, kot se uporablja za komarnike. Če tega nimate pri roki pa lahko uporabite gazo ali kakšno drugo tkanino, ki jo pritrdite z elastiko. Posodo nato napolnimo z vodo do vrha. Čas namakanja je v osnovi približno 12 ur (čez noč), a seveda so kakšna semena, kjer je treba čas prilagoditi. Nekaj osnovnih semen, ki jih najdete tudi v naši spletni trgovini:

Namočena semena po 12 urah speremo in posadimo v zemljo. Izkušnje so nam pokazale da se pira, ječmen in pšenica bolje obnesejo, če jih pokrijemo z zemljo, ko jih posadimo. V nadaljevanju pa je postopek vzgoje teh vrst enak zgoraj omenjenemu.

Vsebnost hranil mikrozelenja

Z mikrozelenjem v tem letnem času ne morete zgrešiti in kot vidite tudi vzgoja ni pretirano zahtevna. Prednost je tudi v tem, da se res hitro vzgoji, ter da je polno hranil. V primerjavi z njihovimi odraslimi rastlinami, nekatere vsebujejo kar do 40-krat več hranil. V njih je visoko koncentriran vitamin C, ki pomaga pri dvigu imunskega sistema ter preprečevanu pogostih zimskih boleznih, kot sta prehlad in gripa. Ljudje z visoko vsebnostjo vitamina C so tudi manj izpostavljeni tveganju za razvoj očesnih bolezni ter bolezni srca in ožilja.

mikrozelenjava - sezona
Mikrozelenjava, v katero se hitro zaljubiš.

Poleg C vitamina, vsebujejo tudi veliko E in K vitamina, ki pomaga ohranjati krvni tlak v zdravih mejah. Ne zaostajajo pa tudi pri vsebnosti mineralov in antioksidantov, ki pomagajo odstraniti proste radikale. S tem pa se naravno pomlajujete. Prav tako vsebujejo polifenole, ki imajo antioksidativne lastnosti. Mikrozelenje ima tudi odličen vir rastlinskih omega 3, ki pomagajo nadzorovati holestorol. Veliko se nas zaveda, da pomaranče in korenje vsebujejo veliko beta karotenov. Toda nekatere vrste mikrozelenja, jih vsebujejo še več. Kot na primer rdeče zelje, amarant, koriander, vrtna kreša ter bazilika. 

Torej, sami si izberete okuse, ki bi jih radi vzgojili. Najbolje pa, da kar kombinirate par različnih okusov in si tako popestrite kakšno solato ali pa jih dodajte svoji glavni jedi, vendar šele čisto na koncu. Mikrozelenje oz. kompleti za domačo vzgojo, pa so lahko v tem času tudi zelo izvirno darilo. Pokukajte, kaj smo pripravili za vas.

Dodaj odgovor