Splošno

Mikrozelenje: Trendovska Mini Zelenjava z Balkona.

mikrozelenje

Ste v zadnjem času večkrat slišali za mikrozelenje ali mikro zelenjavo? V tem članku bomo pisali prav o tem. Z mikrozelenjem sva se prvič srečala pred več kot petimi leti, ko sva iskala navdih za start s svojim poslom. In pravijo, da kdor išče, ta najde. V tujini je bilo o tem takrat že veliko govora, a tu v Sloveniji, smo se ravno dobro začeli spogledovati s to mini zelenjavo. Ko sva prvič poskusila vzgojiti nekaj mikrozelenja, naju je le-to v trenutku osvojilo in lahko rečeva, da tudi zasvojilo. Sedaj se z vzgojo ukvarjava profesionalno, teče pa že 6 leto. Začetki so bili težki, a z vztrajnostjo se daleč pride. V nadaljevanju vam bom predstavila podrobneje, kaj to mikrozelenje sploh je, zakaj se mu pripisuje tako veliko pozitivnih lastnosti, pogledali bomo pa tudi, kako lahko tudi vi pričnete sami vzgajati mikrozelenje doma in tako postanete, lahko rečemo kar urbani vrtičkar.

mikrozelenje

Mikrozelenje, trendovska mini zelenjava z balkona in njene pozitivne lastnosti

Čeprav so to majhne rastline po velikosti, pa so prav nasprotno polne okusa, bleščečih barv in kar je najbolj pomembno, polne hranil. V raziskavi iz leta 2012 je bilo v reviji ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’, ugotovljeno, da nekatere vrste vsebujejo tudi do 40-krat več hranilnih snovi kot njihove odrasle rastline. Tudi zato njegova popularnost zelo hitro narašča. Z mikrozelenjem si tako obogatimo dnevne obroke, najhitrejše vrste pa si doma lahko sami vzgojimo že v tednu dni.

Prehranske koristi mikrozelenja so še toliko bolj pomembne pri kombinacijah različnega zelenja v eni jedi. Najbrž malokdo v eni jedi uporablja več različnih vrst zelenjave, toda pri mikrozelenju je to drugače. Uporabite lahko manjše količine večih vrst ob enkrat in si tako popestrite jedilnik in hranljive obroke.

Poleg izjemnih prehranskih lastnosti, pa ne smemo pozabiti, da dodajo jedi unikatne okuse, a tudi njihov izgled je nekaj prav posebnega. Vemo, da naše oči ‘kupujejo’, zato tudi v restavracijah mnogokrat krožnik okrasijo s temi izredno privlačnimi mini rastlinami.

mikrozelenje

Kalčki in mikrozelenje

Razlika je precej očitna, če pogledamo pobližje. Kalčke se vzgaja na vodni osnovi, pri mikrozelenju pa seme posadimo na zemljo (ali druge rastne medije, npr. kokosov substrat ali konopljino podlogo). Tako tvorijo koreninski sistem, ki ga kasneje, ko je čas, da jih porežemo, pustimo v zemlji, pri kalčkih pa se praktično poje cela rastlina. Mikrozelenje za svojo rast enkrat, ko vzklije, potrebuje svetlobo, da prične tvoriti klorofil, pri kalčki pa je pogosto tako, da se jih nakali in še predno bi pričeli tvoriti klorofil, se jih že zaužije. Razlika je še v tem, da kalčki potrebujejo nekje od 4-6 dni, pa so že pripravljeni, mikrozelenje pa raste od 7 – 21 dni za večino semen, ko pa se vzgaja začimbnice, pa lahko traja še malce dlje. Glede na svetovne raziskave, pa je mikrozelenje še malce bolj hranljivo, kot sami kalčki. Dodajanje enih ali drugih rastlin, pa seveda pripomore k uživanju bolj zdrave hrane, zato poglejmo, kako si mikrozelenje lahko vzgojimo kar sami doma.

mikrozelenje

‘Urbani’ vrtičkar

V času, ko mesta postajajo vedno bolj industrializirana in se v njih naseljuje več in več ljudi, primanjkuje obdelovalnih površin, na katerih bi si ljudje sami vzgojili svojo zelenjavo, za katero bi tudi vedeli, kako in na kakšen način so jo vzgojili. A z mikrozelenjem je to sedaj bližje kot bi si lahko mislili. Ne potrebujete veliko prostora, zadostuje že okenska polica, balkon ali nekaj prostora na kuhinjskem prostoru. Da bo začetek lažji, smo za vas pripravili hobi komplet, ki vsebuje vse potrebno, da pričnete z vzgojo mikrozelenja v domačem okolju že jutri (https://www.mikrozelenje.si/).

Potrebujete le posodo, v katero boste dali zemljo, na njo potresli semena, jih zelo dobro popršili, pokrili in po nekaj dnevih, ko bodo rastlinice najhitrejših vrst že vzklile nekje do 2 centimetrov, jih boste izpostavili svetlobi in dnevno zalivali. Tako boste po 1-2 tednih že lahko jedli svoj mali vrtiček. Poglejte si naše hobi komplete, za domačo vzgojo. Sama vzgoja in gledanje rastlin, ki rastejo pa tudi zelo blagodejno vpliva na vaše počutje in vam hkrati dviguje nivo energije. Z malim vrtičkom, ki si ga lahko tudi vi sami vzgojite doma, tako praktično dobite veliko pozitivnih učinkov.

Mikrozelenje navdušuje tudi s tem, da si ga lahko vzgajate celo leto, če pa v vzgojo vključite še svoje otroke, bodo le-ti navdušeni nad projektom, ki jim ga boste dodelili, na koncu pa vam zagotavljam, da ga bodo tudi jedli, saj bodo želeli poskusiti sad njihovega dela.

mikrozelenje

Če imate kakršnokoli vprašanje, zgodbo, novico, ki bo jo radi delili z nami ali le vprašali, prosim pustite komentar spodaj in z veseljem se vam odzovemo.

Dodaj odgovor