Semena za kalčke in mikrozelenje

Top 16 Semen za Kalčke in Vzgojo Mikrozelenja

top 16 semen

Če bi si radi popestrili svojo prehrano in vanjo dodali dodatna prepotrebna hranila, si lahko sami vzgojite svoje kalčke ali pa mikrozelenje. Da pa bi vam pri izbiri semen lahko pomagali, smo za vas pripravili izbor 16 semen za kaljenje in vzgojo mikrozelenja, ki se nam zdijo zelo primerni za vzgojo kalčkov ali mikro zelenjave. Seznam vsebuje pikantna semena, bolj blaga, ki so zelo primerna tudi za otroke, do začimb, ki jih naša sredozemska kuhinja tako zelo obožuje. Pa začnimo.

1.Redvica

Okus, ki vas ne bo pustil ravnodušnega. Ko enkrat okusite mikrozelenje ali kalčke redkvice, potem veste, kaj pomeni imeti res močan okus. Njen pikanten okus popolnoma spominja na njeno odraslo rastlino, pri kateri ponavadi jemo njen koren (čeprav pri nas doma pojemo tudi njeno zelenje, kljub temu, da listje ponavadi vsebuje male ‘bodice’’, ki so lahko nekomu moteče, ampak ker vemo, koliko hranil je prav v zelenih delih rastlin, se jih prav nič ne branimo). Pri mikrozelenju pa pravzaprav jemo le zelenje. In prav to je tako hranljivo in okusno. Seme lahko dobite kar pri nas, le kliknite tu.

Najbolje je kalčke in mikrozelenje uporabiti kar v solatah, dobro  pa se poda tudi k vsem možnim namazom. Zaradi ostrega okusa, pa se ga ne branimo tudi v sušiju ali kakšnemu kariju.

  1. Gorčica

Druga vrsta semena, ki je pravzaprav po našem okusu še bolj pikantna, je gorčica. Imamo več vrst semen za kaljenje in mikrozelenje, najbolj pogosta pa je prav bela gorčica, ki jo dobite tudi pri nas. Ko boste vzgajali belo gorčico, boste videli, da kalčki in potem samo mikro zelenje vsebujejo veliko drobnih, mikroskopskih laskov. Naj vas to ne zavede, da bi mislili, da imate plesen in odvrne od tako okusnih rastlinic.

Nič ne boste zgrešili, če si boste mikrozelenje gorčice oz. mlade kalčke potresli kar po najljubši omaki za testenine, ali pa jih vključili v slastno lazanjo. Tudi v solati ne sme manjkati.

  1. Rukola

Vedno pravim, da kdor ima rad okus odrasle rukole, se bo v mlade rastlinice zaljubil od začetka. Je super hitro kaljivo seme, zato imate kalčke v parih dneh in mikrozelenje v enem tednu. Okus pa je izrazito rukolast, bi celo rekli, da bolj izrazit kot odraslih rastlin. Seme je bolj drobno, poglejte kar tu.

Za nas je nepogrešljiv na pici, ker pa ga obožujemo, si z njim popestrimo tudi dnevne sendviče ali večerni toast. 

mikrozelenje rukole

top 16 semen
  1. Vrtna kreša

Mnogi poznajo vodno krešo, pa vendar je vrtna kreša malce drugačna od vodne. Že po okusu samem, saj je precej bolj pikantna, po hitrosti vzgoje pa še posebej. Ko boste vzgajali mikrozelenje vrtne kreše (bolj priporočamo ta način vzgoje, zaradi vrste semen, ki ob stiku z vodo tvorijo nekakšno sluz okoli samega semena, ki pa je seveda jedljiva), boste imeli po 5 do 6 dneh že pripravljene rastlinice, da jih boste lahko jedli.

Priporočamo, da jo uporabljate kot dodatek pri najljubših namazih, ker pa je precej pikantnega okusa, boste na svoj račun bolj prišli odrasli. Ne pozabite pa jo vmešati tudi med svojo ljubo solato.

  1. Brokoli

Ko smo še hodili in prodajali na ljubljanski mestni tržnici, smo vedno prodali največ redkvice ali brokolija. Prvega zaradi pikantnosti in drugega, ker so otroci vedno posegali v potem mikrozelenju. Tudi kalčki so res hitri in nezahtevni. Če boste tudi otroke vključili v vzgojo mikrozelenja, imamo na voljo res simpatičen komplet za domačo vzgojo. Okus brokolija je bolj nevtralen, so pa rastlinice res simpatične na prvi pogled.

Torej, ne pozabite, da otroci, ko enkrat sami vzgojijo mikrozelenje, tega z veseljem tudi pojejo. Naj si ga dodajo na njihovo najljubšo jed. Vi pa ga vključite v enolončnice ali pa juhe. V jesenskem času, ko imamo na voljo res veliko buč, se prav prileže juha iz buče maslenke. Recept nam je zaupal Maj Janežič, ki nas je s svojimi kuharijami navdihoval tudi v oddaji MasterChef (objavimo v naslednjem blog postu), sedaj pa lahko tudi kuha pri vas doma.

  1. Grah

Bi rekli kar zimzeleni grah. Zakaj tako, ker ga imajo naše stranke najraje. Je zelo uporaben, tudi, če hočeš jed le dekorirati, je zelo obstojen in ne oveni prehitro na toplih jedeh. Okus je prav tak, kot je ime, grahast. Pa vendar s pridihom svežine. Ko ga boste vzgajali, se lahko poigrate in odrežete rastlino nad prvim poganjkom in z rednim zalivanjem, boste lahko vzgojili tudi drugo ali celo tretjo žetev tega mogočnega in hranljivega mikrozelenja. Nakaljena semena graha pa so prav tako posebnost in poslastica marsikaterega presnojedca in otrok, ki se neverjetno veselijo vzgajati tudi malce večja semena.

Včasih kakšno mikrozelenje kar popražimo, da dobimo popolnoma nov okus, in tako je z grahom. Dodamo ga v grahovo juho in okus je res fenomenalen. Če pa bi želeli navdušiti svoje goste, dekorirajte svoje jedi z njih. Kako je v svojo omleto dodala mikrozelenje tudi veganska mamica, Adriana Hudolin Bajec, poznano pod imenom Mami je doma pa v enem od prihodnjih člankov.

  1. Sončnica

Kraljica med mikrozelenjem. Čvrsta, a hkrati nežnega okusa po sončničnih semenih. Ker so rastlinice lahko precej dolge, jo mi kar narežemo v svoje najljubše solate ali pa z njimi popestrimo naše rižote. Poskusili smo tudi z namazom iz tega zelenja in je bil neverjetno okusen. Tako da kar pogumno pri preizkušanju vaših receptur. Mi pa bomo zelo veseli, če boste svojo izkušnjo ali recepturo delili tudi z nami in našimi bralci.

Nepogrešljiva v zelenih smutijih. Pa pri vseh možnih dodatkih k namazom. Solata pa s tem mikrozelenjem postane kar kraljevska. Zelo okusne veganske solate in jedi pripravlja tudi Katarina iz Kavarne Piškotek v Kranju. Naj vam namignemo, da jih sedaj lahko pridete tudi iskati za domov, ne boste pa se mogli upreti tudi njenim veganskim sladicam, ki preženejo še tako klavrn dan.

veganski štruklji s čičeriko in špinačo (@Anjini domači štruklji) in z mikrozelenjem sončnic in suhim jedilnim cvetjem, plavic - Kavarna Piškotek

top 16 semen za kaljenje
  1. Lucerna – alfa alfa

Ja, bolj poznana kot alfa alfa. Idealna za vzgojo kalčkov in po resnici, tudi bolj okusna kot kalčki. Je tudi hitro kaljivo seme, zanj pa potrebujete le kalilnik ali kozarec, z neko gazo, mi pa za domačo uporabo vzamemo kar mrežico, ki je ponavadi mišljena kot komarnik. Okus je precej nevtralen, zato bodo otroci navdušeni nad njimi.

Dodajte jih hladnim predjedem, sendvičem ali pa jih pojejte kar tako.

  1. Por

Zelo česnastega okusa, ki ponavadi odgovarja predvsem moškemu spolu, pa vendar, pri nas doma se ga nobeden ne brani. Tudi sama obožujem okus česna, zato si kalčke oz. mikrozelenje večkrat dodam svojim najljubšim jedem. A najbolj mi paše v solati namesto strokov česna. Mogoče tudi zato tako radi naročajo in prodajajo naše mikrozelenje v trgovini Zrno do zrna na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Sama rastlina zraste kot dolga, pokončna bilka, katere pa se še vedno drži seme, ki je jedilno. A hkrati tudi zelo dekorativno.  

Bi radi pripravili juho malce na drugače način in namesto standardnega česna uporabili kar mikrozelenje ali kalčke? Ne pozabite pa na popestritev tatarskega biftka ali pa ratatouille.

  1. Mungo

Kalčki mungo fižola so res klasika. Če pa bi želeli še malo več, si poskusite vzgojiti mungo mikrozelenje. Je prav tako bolj obstojno zelenje in nepogrešljivo tudi v indijski kuhi. Tam ga pravzaprav obožujejo. Je hitro rastoče mikrozelenje, nekje v tednu dni pa ga lahko že režete in uživate. Organska semena lahko naročite tu.

Azijske jedi in indijske jedi kar kličejo po tem mikrozelenju. Naj pa presenetijo tudi v kakšni bolj tradicionalni slovenski jedi, na primer v kakšnem pasulju ali pa joti.

kalčki fižola mungo

top 16 semen
  1. Ohrovt

Kar nekaj semen za kaljenje in mikrozelenje je zelo primerno za otroke zaradi njihovega blagega okusa. In ohrovt je eden izmed njih. Poleg veliko hranil, ki jih ima, pa je tudi izredno lepega videza. Stebelce je rahlo rozne barve in zato malo izstopa izmed vseh zelenih mikrozelenj. Je tudi izredno okusno.

Mi ga dodajamo v smutije, včasih pa si ga pa narežemo kar med jutranjo skledo sadja, skupaj s kokosovim jogurtom. Kadar pri roki nimamo odrasle solate, jemo samo mikrozelenje ohrovta, ker nam je okus tako zelo dober. In prav tako našim otrokom.

  1. Rdeča pesa

Zemljast okus in izredno lepa na izgled pa je rdeča pesa, ki jo lahko vzgajamo kot kalčke ali pa mikrozelenje. Zna se zgoditi, da se nam bo pri vzgoji semen še vedno držalo rastlinic, takrat jih le nežno potegnimo z njih dol, saj samo seme ni prav okusno. So pa zato rastlinice.

Naj nam popestri zelene solatke, pesino juho, lahko tudi pesine presne rezance ali pa kakšno drugo jesensko jed iz pese. Odlično pa se poda k vsem vrstam narezkom in omletam.

  1. Rdeče zelje

Glede na nedavno raziskavo, ki so jo opravili, ko so raziskovali mikrozelenje, so ugotovili, da je mikrozelenje rdečega zelja, 40 krat bolj hranljivo v primerjavi z odraslim rdečim zeljem. Nas je ta podatek res presenetil in moram reči, da smo tudi zaradi tega pred šestimi leti pričeli s samo vzgojo in prodajo mikrozelenja vsem, ki radi popestrijo svoje jedilnike. Okus je prav tako bolj zemljastega okusa, ker pa je izgled tako zelo unikaten, saj ima paleto barv med zeleno in vijolično, ga radi uživajo tudi naši najmlajši.

Sendviči, pice, falafli, celo burek se zelo dobro poda z rdečim zeljem. Ali pa kakšna klasika kot so enoločnice in pečen krompir.

  1. Bazilika

Kraljica začimb. Ogromno gospodinjstev enostavno ne more brez bazilike. In prav je tako, saj je res veličastna začimbnica. Če bi radi sami vzgojili baziliko iz semena kot mikrozelenje, vam toplo priporočam kar naš hobiali maxi komplet, da poenostavite vzgojo. Je srednje hitro zelenje. Odvisno kako veliko rastlino bi želeli, ampak nekje okoli 20 dneva je že primerno za rezanje s svojimi kličnimi in mogoče že prvimi pravimi listki. Lahko pa jo vzgajate tudi naprej in jo pustite da zraste še več pravih listov.

Nam je res okusno v vseh jedeh, kje dodamo paradižnikovo mezgo. Enostavno gresta eno z drugim.

  1. Krebuljica

Nekateri ji pravijo tudi francoski peteršilj. Pa ne samo zaradi okusa ampak tudi zaradi samega izgleda. Ti njeni pravi listki imajo res obliko peteršilja. Da pa kuha ne bi bila tako vsakdanja, lahko svoje goste presenetite s to začimbo. Nekje v 20 dneh se že kažejo prvi pravi listki in jo lahko s pridom uporabljate. Semena izgledajo malce eksotično, saj so podolgovata in črna, in se lahko rastline še vedno držijo, ko bo že pripravljena za rezanje. Pa nič zato, lahko jih zaužijete.

Mi jo včasih kar uporabimo kar kot nadomestilo za peteršilj. Zato je res okusna v vseh svežih jogurtnih in sirnih namazih. Ne pozabite pa na klasiko, da jo dodate juham. Lahko pa poskrbi tudi za malo bolj eksotične sendviče.

krebuljica v veganskem sendviču - Kavarna Piškotek

top 16 semen za kaljenje
  1. Koriander

No še ena vrsta mikrozelenja in začimbe, ki je zelo specifičnega okusa. Kdor obožuje okus odraslega koriandra, se bo zaljubil tudi v ta semena, iz katerega si bo lahko vzgojil mikro zelenjavo. Za kalitev potrebuje nekje 10 dni, potem pa raste relativno hitro. Tako da boste nekje okoli 18 dneva že lahko uživali ob mladih rastlinicah. Če vas bodo semena motila, jih lahko že med vzgojo nežno odstranite iz rastlin ali pa jih med vzgajanje ‘božate’ in jim s tem pomagate, da hitreje odpadejo dol.

Orientalska kuhinja ne more brez te začimbe. Z njo pridobite prav neverjetno aromo in okus. Popestrite solate, namaze, zelenjavo kot dodatek ali glavno jed, juhe, kari, čatni, ujame pa se tudi s stročnicami. Če dodate še kapljico limete, pa prav prijetno zaokrožite jed. V jedi jih narežemo pred koncem kuhanja, da listi ohranijo aromo, in da se njihova hranila med kuhanjem ne uničijo. Na splošno to velja za vse vrste mikrozelenja.

Upamo, da smo vam pomagali pri izbiri vašega ljubega semena za vzgojo mikro  zelenjave ali kalčkov. Večina semen v naši ponudbi je organskega izvora, kjer pa le ta ni bila mogoča, smo se potrudili in našli semena, ki so netretirana in povsem varna za uživanje in vzgojo. Če bi radi svoje znanje z vzgojo mikrozelenja še bolj poglobili, smo na naši angleški strani, kjer smo ustvarili znamko React Green, pripravili spletni tečaj za začetnike. Vabljeni k ogledu in nakupu.

Dodaj odgovor